Selasa, 18 Julai 2017

Patutlah Cili Jeruk Wanita Ini Dapat Pujian, Hasilnya Boleh Tahan Berbulan-bulan & Rangup!

Patutlah Cili Jeruk Wanita Ini Dapat Pujian, Hasilnya Boleh Tahan Berbulan-bulan & Rangup! - Hallo sahabat Malaysia Sekitar, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Patutlah Cili Jeruk Wanita Ini Dapat Pujian, Hasilnya Boleh Tahan Berbulan-bulan & Rangup!, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Artis, Artikel Hasilnya Boleh Tahan Berbulan-bulan & Rangup!, Artikel Khabar, Artikel Maklumat, Artikel Malaysia, Artikel Melayu, Artikel News, Artikel Patutlah Cili Jeruk Wanita Ini Dapat Pujian, Artikel Terkini, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Patutlah Cili Jeruk Wanita Ini Dapat Pujian, Hasilnya Boleh Tahan Berbulan-bulan & Rangup!
link : Patutlah Cili Jeruk Wanita Ini Dapat Pujian, Hasilnya Boleh Tahan Berbulan-bulan & Rangup!

Baca juga


Patutlah Cili Jeruk Wanita Ini Dapat Pujian, Hasilnya Boleh Tahan Berbulan-bulan & Rangup!

Bagi penggemar cili jeruk, anda boleh cuba buat sendiri sebab cara yang dikongsikan Puan Nurul Nadia Dan Azhar‎ ini sangat mudah! Ok, jom semak apa bahan yang diperlukan dan petua yang dia gunakan…

Saya nak share cara saya buat cili jeruk… Biasa kalau ada tempahan mee goreng atau mee kari, saya akan sertakan cili jeruk ni sekali.

Alhamdulillah setakat hari ni tak mengecewakan dan mendapat pujian.

Cili jeruk yang biasa saya buat, boleh tahan berbulan-bulan dan masih rangup.

Bahan-bahan:

Cili hijau (ambil yang segar/keras)

Gula

Garam

Cuka

Masukkan 2 sudu gula dan 2 camca kecik garam…dalam kes saya ni, saya bubuh 5/6 cili, buh gula dan garam, kemudian bubuh lagi balance cili (sebenarnya sebab tak nak bagi gula dan garam tumpah)

Cara Buat:

1. Pastikan cili hijau kering ye..kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama,lap pakai tisu. Apa yang penting kering.

2. Bila dah kering, potong ikut suke ya… nak cantik, pakai pisau yang betul-betul tajam… lepas dah siap potong, jampi-jampi sikit. Eh, tampi bagi biji-biji dia keluar.

3. Masukkan dalam botol kaca ye, kalau botol lain saya tak jamin fresh.

4. Masukkan cuka sehinga 2/3 botol…takyah buh penuh cukanya,nanti susah nak ceduk… membazir pun ada.

5. Dah siap,tutupkan botol kaca tu, tunggang terbalikkan botol untuk sebatikan garam gula cuka.

6. Tada!!!dah siap,esok dah boleh makan… insyaAllah tahan lama dan rangup.

7. Kejadiannya setelah hampir 24jam… dah boleh makan!

Tips: botol & cili tu kena betul-betul kering, kalau tak cili jeruk anda akan diselaputi lapisan putih (kulat).

NOTA:

Cili jeruk yang dah matang saya tak snap gambar.. ini baru buat stok baru sebab yang sebelum ni mama dah ambik.

Sumber


First Appear On Online News Malaysia
By Malaysia News


Demikianlah Artikel Patutlah Cili Jeruk Wanita Ini Dapat Pujian, Hasilnya Boleh Tahan Berbulan-bulan & Rangup!
Sekianlah artikel Patutlah Cili Jeruk Wanita Ini Dapat Pujian, Hasilnya Boleh Tahan Berbulan-bulan & Rangup! kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Patutlah Cili Jeruk Wanita Ini Dapat Pujian, Hasilnya Boleh Tahan Berbulan-bulan & Rangup! dengan alamat link https://malaysiasekitar.blogspot.com/2017/07/patutlah-cili-jeruk-wanita-ini-dapat_18.html